Релација: Рудна Глава - Параћин - Сирогојно - Перућац - Мокра Гора - Рудна Глава.

Дана 16.05.2008. године (петак), ученици VI и VIII разреда у пет часова, кренули су на дводневну екскурзију, чији је реализатор била туристичка агенција "Пера - Турс" из Зајечара. Првог дана обишли су етно село Серогојно на Златибору. При доласку у Сирогојно, као и целим путем, ученици су од стране возача - представника агенције, добијали најзначајније информације о местима и пределима кроз које су пролазили. У селу их је дочекао локални водич, који је подробније упознао ученике о значају етно села. После завршеног упознавања, кренуло се у индивидуално разгледање. Након једночасовног задржавања кренули су на Златибор, где су у ресторану "Рујно" имали ручак.После ручка, време од 15 до 17 и 30 часова ученици су искористили за своје слободне активности. У тачно предвиђено време кренули су пут Перућца, где су у хотелу "Језеро" имали оранизован смештај. Смештај у хотелу као и пратеће активности, били су добро организовани.

Други дан: Хотел су напустили одмах после доручка у 7 и 30 часова и кренули су на вожњу по Шарганској осмици, оја је трајала око 2 часа. Након завршене вожње возом кренули су пут Рудне Главе. Успутне паузе су направили у хотелу "Ливаде" код Чачка где су ручали на Ртњу. У Рудној Глави су стигли у 21 и 15 часова.

У разговору са ученицима, а касније и њиховим родитељима сазнали смо да су ученици више него задовољни изведеном екскурзијом.